2012. november 13., kedd

2.tétel

2. Az adat és az információ jelentése; az adat biztonsága (veszélyek, biztonsági intézkedések)
Mit nevezünk (általános értelemben) adatnak?
Elemezze az információ fogalmát!
Mutasson rá az adat és az információ közötti összefüggésre és különbségekre, példával illusztrálva!
Ismertesse az információ szónak néhány (más) jelentését!
Elemezze az adtabiztonság eszközeit!
Az adat valamilyen jelrendszerben ábrázolt jelek vagy elemi jelek halmaza, sorozata. Az adatoknak általában jelentésük, értelmük van. Valamire vonatkoznak, valamit leírunk velük. Az adatok általában információt  hordoznak, de ezt nem szó szerint kell érteni.
A jelnek mindig van jelentése, különben nem jel, de előfordulhat, hogy a jelentést nem ismerjük. Az elemi jelek vagy a  jelek sorozatai azonban lehetnek értelmetlenek és ellentmondásosak is.
Minden adat kódolt formában van jelen.
Pl.: A magyar hallott szöveget hangokra bontjuk, azokból épülnek fel a szavak, ezeket megértjük, majd a mondatot egyben értelmezzük. Ha magyar nyelvű szöveget hallunk, azt is kódoljuk a saját tudásunk szerint. Lehetnek olyan hangok, szavak, amiket nem tudunk kódolni.
Az idegen nyelvű szövegek esetén ugyanez történik, csak ott egyértelműbb, hogy kódolni kell a szavakat, mondatokat.
Mi az információ??
  • Az információ új ismeret, új tudás. A meglévő ún. előzetes ismereteink, tudásunk alkalmazásával az adatot értelmezzük, a jelentését megértjük, ezáltal ismerethez jutunk;
  • ha ez új ismeret, akkor információ, de ha számunkra már ismert volt, akkor nem információ;
  • Fontos momentum az adat jelentése és az, hogy az adatot értelmezni kell, mert az  értelmezés eredménye, mélysége, a megértés szintje erősen függ az előzetes ismeretektől és a gondolkodástól;
  • fontos a konkrét jelentés is, hiszen így állapítható meg, hogy új ismeret-e az információ.
  • Ez megmutatja az adat az információ és az ismeret (tudás) viszonyát is .
·         Példa : „T = -5 o C” – ez adat (karakterek sorozata ). Ha tudjuk , hogy a T hőmérsékletet , a oC Celsius fokot, a -5 pedig negatív számot jelent , akkor értelmeztük az adatot. Ha éreztük és /vagy mértük is ezt a hőmérsékletet, akkor még többet jelent az adat. Ha mindezeken felül új is az ismeret, akkor információt jelent , annál többet, minél váratlanabb.
Az információ szó néhány más jelentése:
Az információ minden, ami adat és jelent valamit, de eltekintünk a konkrét jelentésétől, eltekintünk attól is, hogy új ismeret vagy sem.
Információ mindenféle tudás, ismeret – függetlenül az újdonságtól.
Az információ köznapi értelemben: tájékoztatás, hír, adat.
Az adatmennyiség nem azonos az információmennyiséggel, bár a mértékegységük neve ugyanaz. 1 bináris jelnek mindig egy bit az adatmennyisége, de nem biztos, hogy egy bit az információmennyiség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.