2012. november 13., kedd

4.tétel

Minden adat kódolt formában van jelen
  • A kódok előállítását – amikor jeleket meghatározott szabályok szerint az egyik jelrendszerből egy másik jelrendszerbeli jelekké alakítunk – kódolásnak nevezzük. A visszaállítást dekódolásnak mondjuk.
  • A hírközlésben és a számítástechnikában rendkívül sok kódrendszer létezik: Morse ABC, telexkód, lyukkártyakód, stb. Például a BCD (Binárisan kódolt decimális) kódolás a tízes számrendszerbeli szám számjegyeit egyenként alakítja át kettes számrendszerbeli négybites számokká, és az így kapott bináris sor lesz a szám BCD kódja
  •  
    ASCII kódrendszer
    Az USA Szabványügyi Hivatala – ASCII (American Standard Codes for Information and Interchange) – 128 féle karaktert kódolt 7 bites bináris kóddal (ez van az első képen), minden karakternek egy kettes számrendszerbeli szám felel meg, kölcsönösen egyértelműen (lásd a kódtáblázatot).
    Az ASCII 8 bites (1 byte-os) kiterjesztése (ennek a második fele van a második képen) már 2*128=256 karakter kódját tartalmazza, az első 128 szám (0-127) az eredeti ASCII kódot, a második 128 szám (128-255) egyéb karakterek, például ékezetes betűk kódjait tartalmazza. A 128-255 számok felhasználásával sokféle nyelvet, nemzeti betűkészletet is figyelembevevő kódtábla készült. (A teljes magyar karakterkészletet a 852-es jelű kódlap tartalmazza, illetve a Windows-ban az 1250-es.)
    Unicode kódrendszer
    A többféle 8 bites kódlap sok problémát vetett fel. A UNICODE 16 biten ábrázolja a karaktereket, megteremtve 65536-féle karakter kódolásának lehetőségét (1991-től).
    A UNICODE felülről kompatibilis az ASCII-kóddal, és tartalmazza a ma használt írások nagy részének karakterkészleteit (görög, cirill, héber, arab, kínai, japán, tibeti, stb.).
    A UNICODE 1 helyett két byte-ot használ a karakterek kódolására, ami dupla adatmennyiség (ezt hátránynak tekinthetnénk), de rendkívül sokféle karaktert tartalmaz,  így viszonylag univerzális (ez pedig előny). A UNICODE jelentősége az, hogy a különböző nyelvekben, illetve országokban egységes, szabványos kódrendszert használnak, ami megkönnyíti a legkülönfélébb adatkezelési feladatok megoldását.
    Konverzió kódrendszerek között
    Adatoknak az egyik kódrendszerből a másik kódrendszerbe való átkódolását konverziónak nevezzük. A konverziót program végzi. Előfordul, hogy az egyik kódtábla szerint előállított adatfájlt egy másik kódtáblát használó rendszerben kell alkalmazni.



     
    .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.